Om oss

Northern Alpine Guides er veletablert fjellføringsfirma i Lofoten. Vi tilbyr kurs og føring med IFMGA sertifiserte guider innenfor alle fjellsportdisiplinene. Vårt kontor er ute i fjellet enten på snø, is eller stein. Det er ute i fjellet vi trives best og med naturen som klasserom deler våre guider av sin kunnskap enten det er på kurs eller føring. Med lang erfaring og profesjonelle guider tilbyr vi trygge og unike turer i spektakulære omgivelser. Vårt team av høyt kvalifiserte guider har lang erfaring fra fjellområder over hele verden.

Alle har forskjellige drømmeturer og vi tilbyr noe for alle. Fra nybegynnerkurs til ekspedisjoner i Himalaya og Alaska. Det viktigste for oss er å kunne levere trygge og unike turer med store naturopplevelser.
Vi skreddersyr turer og kurs for venner, par, bedrifter og events.
Finn din drømmetur og la oss bli med på laget.

IFMGA guiden Seth Hobby og hans kone Maren Eek Bistrup eier og driver Northern Alpine Guides. Vi har en fantastisk Base Camp på Nyvågar i Lofoten hvor vi har umiddelbar nærhet til naturen og alle de fasiliteter man trenger for å ha det artig ute og inne. Vi tilbyr helpensjon med over 50 senger, har sauna og jacuzzi. Kom å besøk oss i Lofoten og bo på et fantastisk rorbuanlegg.

Vår jobb

Kvalitet og profesjonalitet er vårt fokus når vi planlegger, organiserer og gjennomfører alle våre turer. Vi marginaliserer aldri på de ressurser vi trenger for å gi deg en førsteklasses opplevelse når du booker med oss.
Ved god kommunikasjon fra planlegging til gjennomføring finner vi den riktige turen.

Vår jobb er å bidra med vår kunnskap og erfaring slik vi sammen kan dra på din eller deres tur!

Små grupper

For å kunne tilby deg en trygg og god opplevelse jobber vi kun med små grupper. Vi setter sikkerheten alltid først og vil ikke legge opp til turer der antall deltagere går på bekostning av sikkerheten. Når vi samles i små grupper har vi muligheten til å kommunisere godt og læringsmiljøet blir bedre. Dette arbeidsmønsteret er alle profesjonelle guider forent om. Antall deltagere pr guide vil variere innenfor de forskjellige fjellsport disiplinene og turene.

Miljøetikk

Northern Alpine Guides lever av og med naturen. Vi føler oss derfor forpliktet til å reduserer vårt fotavtrykk igjennom alle ledd i våre aktiviteter. Vi beveger oss i noen av de vakreste og urørte områdene i verden, og gjør vårt beste for å minimere våre fysiske og kulturelle fotspor. Alle vårer turer følger normen om sporløs ferdsel og vi strever etter å gjøre de gode valgene slik at vi bidrar til en mer bærekraftig natur for alle.

Kompetanse og sertifisering

Northern Alpine Guides bruker internasjonalt sertifiserte guider. I mange land er det et lovpålagt krav om at alle guider skal være sertifiserte gjennom IFMGA (International Federation og Mountain Guides Association). Dette er den høyeste utdanningen i verden når det kommer til fjellsport. I Norge er det NORTIND som kvalifiserer sertifiserte IFMGA guider også kalt Tindevegledere.
Utdanningen går over minimum 3,5 år og det kreves gode ferdigheter og lang erfaring for å kunne starte utdanningen. Northern Alpine Guides ønsker å levere turer av topp kvalitet og vi bruker derfor kun guider med denne sertifiseringen eller guider som er under kvalifisering hos NORTIND.

Les mer om IFMGA her IFMGA
Les mer om NORTIND her NORTIND

Partnere

Ansatte og guider

Northern Alpine Guides har to fast ansatte guider. I tillegg har vi satt sammen et team av sertifiserte guider som vi har samarbeidet med over mange år. Alle guidene våre er håndplukket ikke bare utifra sertifisering, men også personlige egenskaper og holdning. Vi er en stor sammensveiset gjeng som jobber tett sammen slik at vi kan utnytte alle sine kunnskaper og ideer.
Naturen er ingen statisk arbeidsplass og krever en kontinuerlig tilpassing og utvikling. Med et slik team i ryggen kan vi hele tiden holde oss oppdater og utvikle oss slik at vi kan gjøre best mulig jobb ute i fjellet.

Seth har jobbet som fjellfører siden starten av 2000 tallet, er fult sertifisert og er eier av Northern Alpine Guides. Han er også en lidenskapelig Alpinist på fritiden. Han vokste opp ved foten av de Nordlige Kaskadefjellene i staten Washington på vestkysten i USA. Seth valgte guiding som sin profesjon i en alder av 21 samtidig som han var en aktiv klatrer i Alaska, Kaskadefjellene, British Colombia og Nepal. Han har en solid bakgrunn i alle former for klatring og aktivitet i naturen. Han er en naturlig leder og lærer med svært gode formidlingsevner og har hatt en nomadisk livsstil som har ført han til noen av de største alpine lekegrindene i verden.

Seth har guidet mange tekniske bestigninger i Alpene, Alaska, Waddington fjellene, Bugaboos, Kanadiske Rockies, Kaskadefjellene, High Sierra, San Juan fjellene, Himalaya og i Norge. Tidlig i guidekarrieren tok han også en Bachelor i Naturressursforvaltning med fordypning på isbreer ved Western Washington University. Seth er IFMGA/NORTIND internasjonalt sertifisert guide som også har AMGA sin sertifiseringer. I tillegg til kvalifikasjonene som guide har han Wilderness First Responder medisinsk sertifisering, høy skredutdanning og er instruktør i Leave No Trace. Seth snakker i tillegg til Engelsk både Norsk og Nepalesisk.

«Seth er amerikaner, men etter 7 år på jobb som guide i Lofotfjellene begynner han å få nesten like bra peiling på terrenget, været og snøen som en fjerdegenerasjons lofotfisker har på fiskebankene, havstrømmene og bølgene.» Torkel Karoliussen

Maren har vært med å starte opp Northern Alpine Guides fra starten av og har funnet sitt paradis i den lille byen Kabelvåg i Lofoten. Her elsker hun den lett tilgjengelige naturen med masse muligheter for å klatre, surfe og gå toppturer.

Maren har vokst opp i Oslo med stor kjærlighet til aktiviteter i både hav og fjell. Denne forkjærligheten har resultert i etableringen av guideselskapet i Lofoten hvor havet møter fjellene.
Hennes lidenskap for opplevelser og aktiviteter har tatt henne verden rundt på eventyr. I mellom all reisingen har Maren tatt en utdanning hos KaosPilotene og har en Bachelor i innovasjon, kreativitet og forretningsutvikling fra Markedshøyskolen. Hennes erfaringer og kunnskap har gjort henne til en innovatør i reiselivet og en ekspert på opplevelsesdesign. Suksessen Lofoten Ski Lodge er også et resultat av Marens pågangsmot og evner til å jobbe på tvers av generasjoner og nasjoner. Når hun ikke har hendene fulle med prosjekter er hun å finne ute på tur eller sammen med datteren Nora og hunden Nanook. Maren guider utvalgte turer og aktiviteter.

Sjur er fast ansatt som guide i Northern Alpine Guides og er Tindevegleder/IFMGA Mountain Guide.

Sjur flyttet fra Oslo til Lofoten i 2010 og har ingen planer om å flytte på seg igjen. Med verdens vakreste lekeplass rett utenfor husdøren blir det mange fine turer med familie, venner og gjester.

Med over 20 års erfaring fra ski og klatring har Sjur oppsøkt fjellene på flere kontinenter, men det er tindene hjemme i Lofoten som er og blir favoritten. Den unike kombinasjonen av hav og fjell gjør hver tur til en spesiell opplevelse.

Siden Sjur bor her oppe kjenner han fjellene som sin egen bukselomme, noe han vet å utnytte når han er ute på tur sammen med gjester.

Sjur er med i Svolvær Alpine redningsgruppe og har 10 år bak seg i forsvaret hvilket gir han en høy kompetanse innenfor fagfelt som førstehjelp, overlevelse og redning.

Dylan joins our team from Bellingham, Washington. Dylan guides in Washington, Alaska, Nevada, the Alps, Norway and in the South American Andes. Dylan holds an AIARE Level 3 Avalanche certification, and he is a fully certified UIAGM/IFMGA Guide. Originally from Colorado, Dylan grew up with an obsession for rock and alpine climbing and skiing. His love for the mountains led not only to exploring, but also a Masters Degree in geology. Between guiding adventures, Dylan finds time for his own personal climbing and skiing expeditions to places like India, Afghanistan, Patagonia (establishing several first ascents), and Alaska (completing several first ski traverses). Dylan lives in Chamonix and is also an avid photographer. You can occasionally spot his images in the outdoor media and in catalogs.

Mark grew up in Washington State and started climbing and skiing in the North Cascades in his early twenties. He is fully certified by IFMGA and divides his full-time-guiding extensive alpine, ice, rock and ski trips in the Washington, Alaska, Colorado and runs annual programs in Western Canada, Western Europe, and Norway. Additionally, Mark has led successful expeditions of the high altitude alpine climbing in great ranges of the Himalaya, the Andes, Patagonia, the Wrangle St. Elias, the Alaska Range, Eastern Tibetan Platue , and Antarctica. Mark’s personal interests are exploratory alpinism and ski mountaineering descents in remote areas. His academic background is in geology and he is a Level I&II AIARE avalanche instructor. Presently an ambassador athlete for Outdoor Research, Petzl, and Julbo and was nominated for the Piolet d’ Or in 2013 for his exploration of the Lacuna Glacier and ascent on the Mastodon Face of Mount Laurens of Denali National Park. Mark loves coffee, taco trucks, and harvesting seafood with his family.

 • Doug Workman
  Doug Workman Svalbard Lead Guide

Doug Workman (grandskiing.com) is a mountain guide based in Jackson Hole, Wyoming where he has guided many skiers off the the summit of the Grand Teton and other Teton peaks. At home he also guides backcountry skiers from the Tram at Jackson Hole Mountain Resort and from the helicopter with High Mountain Heli Skiing. Sail/Ski trips are some of his favorite adventures—he has led numerous guided sail/ski expeditions to the Antarctic Peninsula, Svalbard, the Lyngen Alps, and Iceland. Doug has also worked as a rigger and safety consultant for National Geographic Television, Camp Four Productions, Jimmy Chin Photography, Chris Davenport Productions, Teton Gravity Research, and Warren Miller Entertainment. He has climbed all over the World including expeditions to Alaska, China, and Pakistan where he has established new big-wall climbing routes. He has worked with Seth Hobby and Northern Alpine Guides in Svalbard and the Lyngen Alps.

 • Caroline George
  Caroline George IFMGA Guide

Caroline was born in the heart of the Swiss Alps to French-American parents who were total climbing/traveling/adventure junkies. They planted the seed. After competing in the ice climbing world cups while in law school and climbing big north faces in the Alps (Eiger, Matterhorn, Drus, etc.), she decided that becoming an IFMGA mountain guide would be a great way to give more meaning to her passion by sharing her love of the mountains with people and to feed her addiction of being in the mountains as much as possible. Caroline is also a professional alpinist and travels the world. Over the last couple of years, Norway has found a special place in her heart because of the unique ice climbing it offers and the magical feeling that comes from skiing from a summit to the ocean. Caroline lives in Chamonix, France and guides all fields of guiding as well as racing ski mountaineering competitions with clients. But working in Norway is by far and away her favorite place to work! On her time off, Caroline likes to spend time rediscovering the world through the eyes of her little girl Olivia.

 • Chris Wright
  Chris Wright IFMGA Guide

Chris is a licensed IFMGA/AMGA Mountain Guide and sponsored alpinist who splits his time between obsessions with climbing, skiing, and eating. His most recent fixations have been with climbing in the Himalaya and exploring Asia, which have led to the first ascents of hard new routes and a lasting love for Thai fried chicken. Chris grew up in Pennsylvania’s Pocono Mountains before finding climbing in college, and has been hooked ever since. Chris has climbed, guided, and skied across the world from the Western US to Nepal, including Alaska, New Zealand, Australia, Europe, Nepal, Kenya, Mexico, Norway, and Canada. His climbing achievements include everything from the crags of Central Oregon to Yosemite big walls and virgin summits, and his guiding career has taken him from Ouray to Denali, and up and down Mt. Hood too many times to count. Chris is a recipient of the Mugs Stump Award and American Alpine Club Lyman Spitzer Cutting Edge Award-funded expedition to attempt the six-thousand foot North Pillar of Nepal’s Teng Kangpoche (21,282′).

 • Tim Connelly
  Tim Connelly IFMGA Guide

Guiding since 1996 he has found himself helping people fulfill their dreams from Alaska to Patagonia, from the Himalaya to the Alps to Antarctica with many a stop in between he has been around the world block a few times. Tim is a fully licensed IFMGA/AMGA mountain guide and the 2006 recipient of the AMGA’s Outstanding Guide of the Year’ award. Tim is recognized throughout the guiding world for his expertise and passion for the peoples and experiences to be had in the mountains. Tim’s experience and expertise are brought to bear on our European Alps, Mont Blanc and Matterhorn expeditions. Tim speaks French,Spanish and English.

 • Danny Uhlmann
  Danny Uhlmann IFMGA Guide

Danny is an IFMGA licensed Mountain Guide and really excited to guide, climb, and ski in some of the most amazing places around the world. His home base is Chamonix, France where he guides alpine climbing and skiing. Dannys previous guiding work has been focused in Antarctica, Yosemite Valley, Bolivia’s Cordillera Real, the Alaska Range (Denali), and all over the continental US. He guided extensively over the Antarctic continent. That work took him to the South Pole, many locations within the Trans Antarctic Mountains, and the remote Marie Byrd Land; often for months at a time. Danny is always smiling, playing the guitar and telling jokes.

 • Iraitz Ezkergain
  Iraitz Ezkergain IFMGA Aspirant

Iraitz Ezkergain grew up in San Sebastian, Basque Country (Spain). He is an aspirant UIAGM guide and a passionate climber and skier. He learned to climb in the Pyrennes mountain chain, where he works as guide when he is at home and Andorra, Baqueira, Formigal is his playgrounds. Since 2009 he has been a SKIBUM in La Grave, French alps, were he has opened some new ski lines. After 5 years of guiding in Norway, he knows the terrain Lofoten well, he has also been ski guiding in the Lyngen Alps, Senja and Tromso. In the summer time he works guiding alpine&rock climbing in Lofoten and the Stetind area. Iraitz has been on the summit of Norway’s beautiful national mountain Stetind more that 55 times!

 • Morgan Sahlén
  Morgan Sahlén IFMGA Guide

Despite being from the south of Sweden Morgan have always been in to skiing and did his first ski season in the Alps at the age of 18. Chamonix, France is were he has spent the past 4-5 years going on adventures in the mountains and getting a lot of experience both climbing and skiing. He has also done his fair share of adventures in the northern parts of Scandinavia and in march 2015 he was the youngest Swede to ever get the IFMGA status.

Chamonix and Northern Norway is probably where he spends most of his time these days chasing couloirs, peaks, trails, cracks and boulders. Morgan is a very energetic, strong and positive team player who also finds time to read and play chess.

 • Sebastien Tallent
  Sebastien Tallent IFMGA Aspirant

Sebastien was born in Switzerland where he began exploring the mountains of the Alps. He also competed in cross-country skiing as a teen until early twenties. He then moved to Canada to guide extended backpacking trips in the Canadian Rockies. Pulled further north, he later moved to the Yukon for skiing, working with dogsledding and more backpacking trips in Alaska.
He is currently living here in Kabelvåg, Lofoten. Sebastian is currently an Aspirant in the IFMGA mountain guide certification program with the Swiss program. For vacation he enjoys climbing in different climates from Turkey to Morocco, Croatia to Sardinia. When not guiding, Sebastien loves to roam his backyard on skis, climbing and running shoes.

 • Sami Modenius
  Sami Modenius IFMGA Guide

Sami Modenius was born in Finland and started skiing age of 3 and made his first skiingtrip to the alps when he was 16. He’s been hooked ever since.
Over the years he’s lived long periods in the alps, and travelled all over the world, to climb and ski.
At some point he realised, that if he wishes to do his passion, it’s better to make a job of it. Being a IFMGA mountain guide (since2015) he is now able to share those experiences with people who also have love for the mountains. Based in CHamonix, North of Norway and sometimes in Finland.

 • Nanook
  Nanook Mascot

Nanook is a seven year old Samoyed, a polar dog from the northern Siberia. She is amazing in every way and is our crew mascot. She patrols the Lofoten Ski Lodge area with her playful and free spirit. She is always up for a game of fetch or a run on the beach. Nanook means Polar Bear in Inuit and she for sure looks like one, but is way softer, cuter and friendlier.

Get in touch